Pris ved bytte av vinduer

Andreas Melnik

Andreas Melnik

Daglig leder

Insetting av vinduer

Prisen på bytte av vinduer kan variere mye og i denne artikkelen skal vi gå gjennom hvilke faktorer som påvirker prisen mest, og hvorfor. Ved hjelp av prisindeksen under og ved å vurdere de mest prisdrivende faktorene, er det mulig å estimere prisen på ulike former for vindusbytter. Prisindeksen er basert på statistikk over vindusbytter utført i 2020 og 2021, og prisen varierer mellom 14 000 til 45 000 kr per vindu, med en snittpris mellom 19 000 og 20 000 kr per vindu. Det er hovedsakelig tre faktorer som påvirker den endelige prisen på bytte av vinduer:

  1. Valg av type vindu.
  2. Arbeidets omfang.
  3. Antall vinduer som skal byttes.

Les videre, så forklarer vi dette nærmere!

Prisrubrikk
Pris for bytte av vinduer 2020 og 2021

1. Valg av type vindu

Hva slags vindu du velger, har mye å si for prisen. Et lite vindu med enkel eller ingen åpningsfunksjon og uten spesielle tilvalg, koster betydelig mye mindre enn et stort vindu som er delt opp med flere åpningsbare eller faste felt. Velger du vinduer med 3-lags glass eller glass med soldempende, selvrensende eller støydempende funksjon, blir prisforskjellen enda større. Eller kanskje ønsker du sprosser som finnes i en rekke varianter? Vinduene kan også bestilles i spesialfarger fra hele NCS-skalaen, du kan velge en farge på innsiden og en helt annen på utsiden. Ønsker du i tillegg minst mulig vedlikehold med skraping og maling i årene som kommer, kan det være lurt å gå for en vedlikeholdsfri aluminiumsbekledd utside. Bare det kan øke prisen per vindu med 1 500 – 4 000 kroner. Tilvalgene på nye vinduer er nesten uendelige og det er bare fantasien og budsjettet som setter grenser. Avhengig av hva slags type vindu og hvilke tilvalg du går for, vil prisen normalt variere mellom 6 000 og 28 000 kr per vindu.
Eksempel på et enkelt lite vindu
Eksempel på stort vindu med mange tilvalg

2. Arbeidets omfang

Her går mange i fella og tenker «Det går raskt å ta ut de gamle vinduene og montere de nye, hullet er jo allerede i veggen!». Faktum er at arbeidets omfang har mye å si for prisen.

Når man skal estimere pris på bytte av vinduer, er det viktig å vurdere forutsetningene for utføringen av arbeidet. Er det enkelt å komme til for å bytte vinduene fra husets innside, vil det redusere kostnaden. Er det derimot vanskelig å komme til, eller arbeidet må utføres fra husets utside ved hjelp av stillas eller skylift, ja, da øker prisen raskt. Disse tingene kan påvirke prisen med flere tusen kroner per vindu.

Når de nye vinduene er montert, gjenstår ofte 50 prosent eller mer av arbeidet. Først skal det isoleres mellom vinduene og veggen. De gamle vannbrettene og metallbeslagene som sitter under og i overkant av vinduets utside, byttes ofte ut mot nye. Dette for å sikre at det holder seg tett i mange år fremover. Er det utvendige lister rundt vinduene, kan det også være lurt å skifte disse når du først er i gang. Alt dette må ikke alltid byttes, men det er lurt å vurdere tilstanden og hvordan disse er montert sammenliknet med dagens byggestandard. Du bør også ha i bakhodet at det kan oppstå uforutsette ekstrakostnader ved bytte av vinduer. Det er ikke helt uvanlig å oppdage skader som fukt og råte eller feilkonstruksjon i veggen. Tar du høyde for dette i budsjettet, slipper du å bli overrasket underveis.

På innsiden skal det monteres utforing, som er betegnelsen på materialet som benyttes for å fylle ut avstanden mellom innsiden av vinduet og frem til innsiden av ytterveggen. Kanskje ønsker du også et blomsterbrett til blomster eller andre pynteting. Deretter monteres listene på veggen. Alt dette kan bestilles i mange forskjellige typer og spesialfarger fra hele NCS-skalaen. Avhengig av arbeidets omfang og hva som må byttes, kan prisen variere mellom 7 000 og 15 000 kr per vindu.

Komplisert arbeid har stor innvirkning på pris ved bytte av vinduer

3. Antall vinduer

Den tredje faktoren som har stor innvirkning på prisen, er hvor mange vinduer som skal byttes. Hvis du velger å bytte et eller to vinduer, blir prisen per vindu betydelig høyere enn om du bytter mange når du først er i gang. Dette skyldes at innkjøpsprisen på de nye vinduene ofte blir vesentlig lavere hvis du bestiller flere i samme slengen, spesielt ved bestilling av vinduer med mange tilvalg. Transportkostnaden er dessuten ofte den samme uavhengig av om du bestiller ett eller flere vinduer. Arbeidet blir normalt også betydelig mer effektivt hvis du bytter flere vinduer i samme slengen, i stedet for å dele opp og bytte et vindu om gangen. Du kan altså spare flere tusenlapper per vindu ved å bytte mange samtidig.

Gult hus med byttet vinduer
Ved bytte av vinduer har antallet vinduer som skal byttes stor innvirkning på prisen

Oppsummering

Oppsummert er det altså tre ting som er avgjørende for den endelige prisen på vindusbyttet:

  1. Valg av type vindu.
  2. Arbeidets omfang.
  3. Antall vinduer som skal byttes.

 

Husk også at det på sikt kan lønne seg å gjøre noen tilvalg når du først er i gang. For eksempel kan merkostnaden for vedlikeholdsfrie vinduer lønne seg over tid, fordi du slipper å bruke tid og penger på skraping og maling i årene som kommer. Planlegger du å bytte flere vinduer i løpet av de nærmeste årene, vurder heller å bytte alle samtidig, så sparer du penger. Håper du nå har fått litt bedre oversikt over hva som påvirker prisen ved bytte av vinduer.

Del Artikkelen:

Få en uforpliktende befaring av vindusekspert

BESTILL GRATIS BEFARING

Flere artikler

Denne nettsiden bruker cookies for at du skal ha best mulig opplevelse.