Vinduer med 2 eller 3 lag glass

Andreas Melnik

Andreas Melnik

Daglig Leder

2 eller 3-lagsglass vinduer?

Når man skal bestille nye vinduer, kan man velge mellom 2- eller 3-lagsglass. Det som avgjør hva du skal velge, er hvor bra isolasjonsevne du vil at dine nye vinduer skal ha. Ønsker du best mulig isolasjon, velger du 3-lags vinduer. Hvis du velger 2-lagsglass, får du fortsatt et godt isolert vindu sett opp mot vinduer produsert før år 2000, men ikke like bra som nye vinduer med 3-lag.

Merkostnad ved 3-lagsglass

Prisforskjellen mellom 2- og 3-lags vinduer er forholdsvis liten når man sammenligner med totalkostnaden ved et vindusbytte. Merkostnaden for 3-lagsglass følger størrelsen på vinduet. Et stort vindu koster altså mer å oppgradere til 3-lagsglass enn et lite vindu. Normalt sett er merkostnaden per vindu mindre enn 1 000 kr når man velger 3-lagsglass.

Tilskudd ved valg av 3-lagsglass

For å gjøre det mer attraktivt å velge 3-lags vinduer når du skal bytte, har noen kommuner innført tilskudd gjennom støtteordninger. Disse støtteordningene dekker ofte merkostnaden ved valg av 3-lagsglass. Hvis du er bosatt i en av disse kommunene, kan du søke om støtte til bytte av vinduer:

Asker kommune

Bærum kommune

Oslo kommune

Krav til 3-lagsglass ved rehabilitering

Ved nybygging av hus har det lenge vært et minstekrav til U-verdier på vinduer. Det er i dag ingen krav til U-verdi på nye vinduer ved rehabilitering, så lenge ikke tiltaket som utføres utløser Tek17. Imidlertid er det med de stigende energiprisene og med den grønne omstillingen, blitt mer og mer aktuelt med energieffektivisering av eldre bygninger. Den siste tiden har det også vært mye prat om nye direktiv som kan komme til å bli innført av EU og også kan påvirke Norge. Med dette i betraktning, kan det være lurt å allerede nå velge 3-lagsglass når man bytter vinduer, da man slik vil ha større sjanse for å oppfylle eventuelle fremtidige krav til U-verdi ved rehabilitering.

Hva er U-verdi?

Isolasjonsevnen til et vindu måles i noe som kalles U-verdi. Dette er et tall som forteller hvor bra vinduets temperaturisolerende evne er. En lav U-verdi betyr at vinduet har god isolasjonsevne, mens en høy U-verdi betyr at vinduet har dårligere isolasjonsevne.

Her er noen eksempler på U-verdier:

Nye vinduer i passivstandard U-verdi ca. 0,8

Nye vinduer med 3-lagsglass U-verdi ca. 1,0

Nye vinduer med 2-lagsglass U-verdi ca. 1,2

Vinduer fra 80-tallet U-verdi ca. 2,2

Vinduer fra 40-tallet U-verdi ca. 2,8

Gamle vinduer med enkeltglass U-verdi ca. 5,0

Vegg med 10 cm mineralullsisolering U-verdi ca. 0,2

Vil du se hvordan et vindusbytte blir i boligen din?

Bestill en gratis befaring og få en vindusekspert hjem til deg

Del Artikkelen:

Flere artikler

Hvor mye koster det å bytte vindu hos signum?

Pris ved bytte av vinduer

Oppdatert: Prisen for å bytte vindu kan variere mye og i denne artikkelen skal vi gå gjennom hvilke faktorer som påvirker prisen mest, og hvorfor.

Les mer »
Signum monterer vinduer ferdig i din bolig

Vinduer ferdig montert

Er du på utkikk etter noen som kan tilby vinduer ferdig montert, til ditt hus eller din leilighet? Signum ble startet med mål om å

Les mer »

Denne nettsiden bruker cookies for at du skal ha best mulig opplevelse.